Activiteiten


Ooit lag Wall Street aan de Schelde. Niet letterlijk wel te verstaan. Maar in de 16e eeuw was Antwerpen het financiële centrum van de wereld en stond de Antwerpse handelsbeurs model voor alle soortgelijke instellingen in de wereld. Later, in de 19e eeuw, werd Antwerpen opnieuw een belangrijk bancair en financieel centrum dankzij de opbloeiende wereldhandel in die periode. In België was het op een bepaald moment zelfs belangrijker dan Brussel. Die glorieuze dagen brengen we opnieuw tot leven tijdens een wandeling doorheen de stad. Onze gids Dirk Vermeiren leidt ons langs de gekende én verborgen plekjes waar handel en financiën hun sporen hebben nagelaten. We kijken naar bank- en beursgebouwen, zoeken uit waarom die daar staan en er zo uitzien en eventueel hoe ze in de loop der tijden van bestemming veranderd zijn.

PRAKTISCH

Datum: zondag 23 juni 2024

Plaats van afspraak: Om 14.15 u. op de Grote Markt van Antwerpen, aan het standbeeld van Brabo. Einde rond 16.30u.

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065

Lees het artikel bij deze activiteit.


Ename, een deelgemeente van Oudenaarde, ademt geschiedenis uit. Ooit was het een middeleeuws centrum met een abdij, een burcht en een vroeg-romaanse Sint-Laurentiuskerk. Maar er is nog een pareltje van historisch erfgoed: het 18de -eeuwse herenhuis van de familie Beaucarne. Het kwam reeds in 1748 in hun handen en vandaag is het nog altijd in het bezit van nazaten van de oorspronkelijke eigenaar. Op zondag 14 juli kan je met Post Factum de sfeer opsnuiven van een 18de-eeuwse burgerwoning.

PRAKTISCH

Datum: zondag 14 juli 2024

Plaats van afspraak: Om 14.20 u. aan de ingang van het Huis Beaucarne. We bezoeken het huis en geven de gelegenheid om een afternoon tea te gebruiken.

Meer inlichtingen volgen …

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065

Lees binnen kort het artikel bij deze activiteit.


Wie vandaag door Verviers wandelt snuift de industriële geschiedenis van de stad. Tijdens de 19de eeuw gold de stad met zijn bloeiende wol- en machine-industrie als het ‘Manchester langs de Vesder’. De herenhuizen, stadspaleizen en monumenten weerspiegelen vandaag nog steeds de welvaart van grote industriële families. Achter deze façade van economisch succes ging nochtans ook een harde sociale realiteit schuil. Duizenden arbeiders leefden en werkten in Verviers in erbarmelijke omstandigheden. Niet verrassend dat de stad ook een centrum werd van sociale strijd. Men vindt er niet alleen de oudste vormen van syndicalisme terug, maar evenzeer van een ‘vreedzaam anarchisme’. Op zondag 25 augustus leren we de vele gezichten van Verviers kennen, dit in het spoor van bevlogen uitvinders, ambitieuze industriëlen, vertwijfelde arbeiders en idealistische sociale activisten.

PRAKTISCH:

Afspraak: Zondag 25 augustus, 13. 45 u. (tot ongeveer 17.15 u., inclusief een pauze onderweg)

Locatie: Maison du Tourisme (Rue Xhavée 61, Verviers). Voor wie met de trein komt … Er is normaal (vanuit Leuven) om het uur een trein naar Verviers. Deze trein komt telkens aan om 22 min. na het uur. Voor een trein terug (richting) Leuven is dit telkens 38 min. na het uur. Houd wel rekening met een speciale uurregeling tijdens de vakantiemaanden. Voor wie met de wagen komt … Er is een parking aan het station van Verviers (met de mogelijkheid van elektrisch opladen).

Prijs: 10 euro voor leden, 13 euro voor niet-leden

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag.

Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065

Lees binnen kort het artikel bij deze activiteit.