Activiteiten


Helden van het verzet in Elsene

Stadswandeling

In maart leidde Bruzz reporter én studiegenoot Frank Hoornaert ons rond in Kuregem waar we kennismaakten met dit “onverzettelijk Anderlecht”. Deze themawandeling was zo bijzonder en uniek dat we hem vroegen naar een vervolg. We bieden u dan ook graag deel twee aan rond het verzet in Brussel tijdens Wereldoorlog II, deze keer in Elsene. Eind juni 1940 leek bijna iedereen te geloven dat Hitler de oorlog definitief gewonnen heeft. Maar wanneer in het najaar van 1942 de oorlogskansen aan het Oostfront keren, komt ook in West-Europa het verzet in groteren getale op gang. De verplichte tewerkstelling wakkert het verzet in bezet België nog verder aan.

In de cellen in de kelders van de Louizalaan hebben gevangenen een boodschap gekrast in de muren. 

PRAKTISCH:

Datum: zondag 24 september 2023 om 14 u.

Afspraak: Tramhalte Legrand, eindhalte van tram 93 die aan het Kon. Boudewijnstadion in Laken vertrekt en in het centrum onder andere via Park, het Koningsplein en het Poelaertplein naar Legrand rijdt, tot voorbij de hoek van de Louizalaan en de Emile De Motlaan (naast de Terkamerenabdij in Elsene).

Prijs: €6 voor leden – €8 voor niet-leden

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065)

Lees het artikel bij deze activiteit.


‘Froufrou et dentelles’ in Louvignies

De geschiedenis van de lingerie in het kasteel

Wie de sfeer wil opsnuiven hoe het meer dan een eeuw geleden aan toe ging in een kasteel van een adellijke familie moet zondag 8 oktober 2023 zeker vrijhouden want dan wordt Post Factum verwacht in het kasteel van Louvignies bij barones Florence de Moreau de Villegas de St-Pierre. Alles ademt er nog altijd de geur van het verleden. Dit jaar loopt er tijdelijk ook een tentoonstelling met als intrigerende titel “Froufrous et dentelles,Histoire de la femme, à travers sa lingerie, de la Belle-Epoque aux années 1980 ! ” waarbij de geschiedenis van de vrouw aan de hand van 100 jaar lingerie belicht wordt. De meeste stukken komen uit de kasten van het kasteel, een beperkt aantal stukken zijn bruiklenen.

PRAKTISCH 

Datum: zondag 8 oktober 2023 om 14.15 u.  
Plaats van afspraak:  Château de Louvignies, rue de Villegas 1, 7063 Louvignies  
Prijs:  20 euro voor leden, 24 euro voor niet-leden

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer: Post Factum vzw, BE 18 0682 0861 2065.

Lees het artikel bij deze activiteit.


Georgië, een land van ontmoetingen

Tentoonstellingsbezoek

Dit najaar wijdt Europalia een kunstenfestival aan Georgië! Deze editie vertrekt van de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi als die van minder gekende steden en regio’s. Met Post Factum bezoeken we deze erfgoedtentoonstelling die ongeziene schatten uit musea van over heel Georgië samenbrengt. De expo geeft een boeiend inzicht in de complexe regio, ze getuigt van culturele uitwisselingen en migraties vanaf het neolithicum.

PRAKTISCH:

Afspraak: zondag 12 november 2023 om 14u15

Locatie: inkomhal Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark te Brussel

Prijs: 8 EUR voor de gids + ticket naar keuze.

Gelieve duidelijk te vermelden welk ticket per persoon gewenst is want die moeten op voorhand door ons betaald worden. €18: volwassenen (19-64 jaar) – €12: seniors (65+), kaart Fed+, Riebedebie – €6: studenten (18+), personen met een handicap en hun begeleider, stadsgidsen van Brussel, werkzoekenden en begunstigden van het leefloon, Belgisch onderwijzend personeel – gratis: 0 – 18 jaar, bezoeker op vertoon van een museumPASSmusées, pers op vertoon van een geldige perskaart

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065.

Lees het artikel bij deze activiteit.


Dieric Bouts. ‘Beeldenmaker

Tentoonstellingsbezoek

Onder de ‘Vlaamse Primitieven’ neemt Dieric Bouts een bijzondere plaats in. Zoek bij hem niet het nauwgezette detail van Jan van Eyck of de dramatische compositie van Rogier van der Weyden. De ‘Leuvense’ schilder is wel de meester in het uitbeelden van de verstilde emotie. Bouts’ werk is naar binnen gericht en nodigt uit tot overpeinzing, en dit maakt zijn schilderijen precies zo verrassend actueel. Museum M in Leuven nam de uitdaging aan en confronteert in de tentoonstelling ‘Dieric Bouts. Beeldenmaker’ het verzamelde werk van de schilder met beelden van vandaag: cartoons, posters, reclame, sportfotografie, celebrityfotografie, film, games, … In deze tentoonstelling staan ze oog in oog met de oude meester. De expo is dus naast een grote overzichtstentoonstelling, ook een dialoog met de actuele beeldcultuur.

PRAKTISCH

Datum: zondag 3 december om 14.15 u.

Plaats van afspraak: Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven

Prijs: € 18 voor leden, € 21 voor niet-leden

De rondleiding duurt 90 min. en is beperkt tot 15 deelnemers. Dus wees er op tijd bij.

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag.

Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18 0682 0861 2065

Lees het artikel bij deze activiteit.