Activiteiten


De Observatoriumwijk in Ukkel

De ontwikkeling van de Observatoriumwijk begint op het einde van de 19de eeuw, de jaren dat de rijke Brusselse bourgeoisie de binnenstad verliet om een riant onderkomen te vinden in de groene rand van het Sint-Jobplateau. Samen met de landhuizen en villa’s in Engelse ‘cottage’ stijl kwam ook de Koninklijke Sterrrenwacht of Observatorium in deze groene long rond Brussel terecht. Alhoewel de art nouveau vooral typisch was voor de binnenstad, vinden we ook in Ukkel discrete sporen van deze stijl terug, onder andere in de villa Frison gebouwd door Victor Horta. In de wijk zijn de art deco en het modernisme eveneens goed vertegenwoordigd. De meest vooraanstaande Belgische architecten werden aangezocht om in de Observatoriumwijk huizen te ontwerpen: Adrien Blomme, Henry Van de Velde, Victor Dirickx…Ook de hedendaagse architectuur kan bogen op enkele markante realisaties van o.a. André Jacqmain, Albert Bontridder en Jacques Dupuis…

Een gids van Korei vzw neemt ons mee op deze exclusieve architectuurwandeling.

PRAKTISCH 

Datum: zondag 16 oktober 2022 om 14.20 u.
Plaats van afspraak: aan het Kerkhof van Dieweg. In de buurt stopt tram 92 en tram 97. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur en eindigt aan het beginpunt aan Dieweg.
Prijs: €16 voor leden, €19 voor niet-leden.

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer: Post Factum vzw, BE 18 0682 0861 2065.

Lees het artikel bij deze activiteit.


Expo Royals & Trains

Tentoonstelling

In Train World in Schaarbeek loopt momenteel de tentoonstelling “Royals & Trains”. De expo voert ons terug naar een tijd waarin gekroonde hoofden zich bij voorkeur verplaatsten via het spoor. Royals & Trains toont (voor het eerst) naast vijf koninklijke rijtuigen, ook exclusieve foto’s, objecten, historische documenten uit de collecties van de NMBS en die van het Koninklijk Paleis. Post Factum nodigt u op zondag 13 november uit om kennis te maken met deze boeiende maar grotendeels onbekende geschiedenis.

PRAKTISCH 

Datum: zondag 13 november 2022 om 13. 50 u.
Plaats van afspraak: Station van Schaarbeek – Prinses Elisabethplein 5 – 1030 Schaarbeek
Prijs: € 18 voor leden, € 20 voor niet-leden.

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be  of postfactum@scarlet.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer van Post Factum vzw: BE18068208612065.

Lees het artikel bij deze activiteit.


Het Stadhuis van Antwerpen

Een hernieuwde kennismaking na de restauratie

Het Stadhuis van Antwerpen is een icoon van de renaissance-architectuur in de Nederlanden. Ooit was dit meesterstuk van architect Cornelis Floris De Vriendt hét uithangbord van de Gouden Eeuw van de havenstad. Gedurende vijf eeuwen was het stadhuis het kloppend hart van de Antwerpse politiek. Al enige tijd was het interieur echter aan een opfrisbeurt toe. Vier jaar lang werd hard gewerkt om het erfgoed van het gebouw opnieuw in al zijn authenticiteit aan de bezoeker te tonen. Post Factum is er als een van de eerste bij en reserveerde daarom een gids die onze alle hoeken van het gebouw laat zien.

PRAKTISCH 

Datum: zondag 4 december 2022 om 13 u.
Plaats van afspraak: Grote Markt 13 (ter hoogte van de boom op de hoek van de Grote Markt en de Wisselstraat).
Prijs: €12 voor leden, €15 voor niet-leden.

Inschrijvingen en inlichtingen: via mail naar info@postfactum.be. Inschrijving is pas definitief bij ontvangst van het gevraagde bedrag. Rekeningnummer: Post Factum vzw, BE 18 0682 0861 2065